Fejlesztés

Saját tervezésű alkatrészeim

Alkatrészek, melyeket jelenleg használok vagy korábban használtam Renault márkájú gépjárműveimben, illetve autóversenyző ismerőseim tesztelnek versenyautóikban.


Stiff Shift 1.0

Ismertető

Renault Cliohoz fejlesztett váltásérzet-javító. Kiváltja a gyári, rugalmas váltóbot-gömbcsukló gumiházát, így a gömbcsuklóház fixálásával megszünteti a gömbcsukló holtjátékát, ezáltal biztosítva a direktebb, pontosabb váltást, határozottabb kapcsolásérzetet. Nagymértékben javítja a váltás komfortérzetét.

 

Kapcsolódó videó:Letöltés

 

 


Stiff Shift 2.0

Ismertető

Stiff Shift 2.0. A Stiff Shift állítható feszességű változata. A fix változat előnyein túl lehetővé teszi a sebességfokozatok kapcsolási erőszükségletének megválasztását. Elsősorban a Fast Road Shifter váltóbotjához lett tervezve, de alkalmazható Renault JB vagy JC mechanikus váltó váltóbotjával együtt is, ha a merev gömbbetéttel együtt kerül beszerelésre.

 

Kapcsolódó videó:Letöltés

 

 


Stiff Shift 3.0

Ismertető

Stiff Shift 3.0. Az állítható feszességű gömbcsuklóház Renault Clio váltóbothoz fejlesztett változata. Működési elvében azonos a Stiff Shift 2.0-vel, azonban könnyebben illeszthető a gyári váltóbothoz. A merev gömbbetéttel együtt alkalmazható. Amellett, hogy megszünteti a gyári gömbcsukló okozta kellemetlen holtjátékot, lehetővé teszi a sebességfokozatok kapcsolási erőszükségletének tág határok közti megválasztását.

 

 

 


Quickshift

Ismertető

Quickshift. Rövidített kis váltórúd, mellyel a kapcsolási útvonalszükségletet lehet csökkenteni. Kialakításától függően 10%-os (rövid változat) vagy 15%-os (ultrarövid változat) rövidítés érhető el vele. Renault JB és JC váltókhoz fejlesztve.

 

 

 


Short Shifter

Ismertető

Short Shift Kit Renault

Renault Cliohoz fejlesztett short shifter. A kit részei: Stiff Shift, persely, rövidített csúszka, Quickshift. A Quickshift rövid vagy ultrarövid változatától függően az eredeti váltási útvonalhoz képest a váltógomb mozgási útvonala 25%-al vagy 30%-al csökkenthető. A rendszer előnyei, más short shifterekhez képest: megmarad a rükverc kettős reteszelése (kétszeres biztonság a félreváltás ellen), gyári váltógombbal használható (nyáron nem forrósodik fel, télen nem válik túl hideggé). A beépített kit láthatatlan.

 

Kapcsolódó videó:Letöltés

 

 


Váltóbot-persely

Ismertető

Brass bushes

Renault Clio váltóbotjának aljában lévő rugalmas, gyári, műanyag perselyek kiváltására. Fejlesztésnek nem igazán nevezhető, ellenben érezhetően csökkenti a váltórudazatban fellépő deformációt.

 

 

 

 


Fast Road Shifter

Ismertető

Fast Road Shifter Renault Cliohoz fejlesztve. Növelt hosszúságú váltóbot, mely fémgömbbel és a Stiff Shift 2.0-vel kerül alkalmazásra. A kit része a Quickshift 15% is. Használata lehetővé teszi, hogy a váltógomb 35 mm-el magasabban helyezkedjen el a gyári állapothoz képest, ennek ellenére a fokozatkapcsoláshoz szükséges váltási útvonal nem növekszik meg. A Stiff Shift 2.0 segítségével a váltási erőszükséglet állítható. A gyári váltóbothoz hasonlóan kettős reteszelőszerkezet véd a félreváltás ellen.

 

Kapcsolódó videók (Clio I 1.2-be szerelve):Sebességváltás,Alapjárat

 

 

 


Merev gömbbetét

Ismertető

Merev gömbbetét

Merev gömbbetét. A kemény szilikongumiból készült gömbbetét kiváltja a gyári Renault váltóbot rugalmas gömbbetétjét. Az eredeti alkatrészhez képest merevebb és teljesen kitölti a gömb belsejét (kivéve a bowden helyét), ezáltal minimalizálja a váltóbot és a gömb héja közti nemkívánatos deformációt.

 

 

Fejlesztés alatt: Egyszabadságfokú csillapított rendszer szabad mozgását modellező program

A futóművek cikksorozat rugózással és lengéscsillapítással foglalkozó részének könnyebb megértéséhez készül ez az egyszerű szoftver.